Počelo sufinanciranje solarnih panela i dizalica topline – evo kako do njih – Splitsko-dalmatinske županija

Župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, u utorak je predstavio program “Sustavno gospodarenje energijom” – javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana i dizalica topline.

Ovaj program dio je županijskog projekta “Pravo misto”, čiji je cilj dodjela bespovratnih financijskih sredstava građanima radi promicanja energetske politike i osnaživanja pozicije građana u procesu energetske tranzicije, objasnio je župan Boban.

Projekt “Pravo misto” obuhvaća sve javne pozive iz različitih područja županije. Današnja tema je javni poziv za postizanje energetske neovisnosti kroz instaliranje fotonaponskih elektrana na obiteljske kuće i sufinanciranje tih elektrana, kao i dizalica topline na području Splitsko-dalmatinske županije. Prezentirali smo kako se na jednostavan način, putem samo jednog klika, građani mogu prijaviti na javni poziv, kao i na sve buduće, rekao je Boban.

Javni poziv je otvoren od ponedjeljka i trajat će mjesec dana. Prijaviti se mogu sve fizičke osobe s područja županije koje imaju legalne objekte.

Županija je u proračunu osigurala 320 tisuća eura za sufinanciranje fotonaponskih elektrana snage do 5 kW (1,000 eura), do 8 kW (1,500 eura) i do 10 kW (2,000 eura).

Također, sufinancirat će se lokalne zajednice za izradu projektne dokumentacije s ciljem postizanja energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu do 4,700 eura. Boban je napomenuo da ove mjere ne isključuju prijavu na mjere Vlade koje potiču ekološku i zelenu energiju, energetsku učinkovitost i neovisnost.

Za više informacija o programu i prijavi, posjetite službenu web stranicu županije.