Planiran posjet Pragu u sklopu razmjene znanja za uspostavu nacionalnih jedinstvenih kontakt točaka (OSS) za obnovu zgrada

U sklopu našeg projekta crOss renoHome, naši partneri te predstavnici relevantnih institucija iz Hrvatske, Estonije, Španjolske i Češke sudjelovat će na sastancima razmjene znanja OSS-a (One Stop Shop), odnosno jedinstvenih kontaktnih točaka za pružanje savjetodavnih usluga za obnovu zgrada. Sastanci će se održati od 26. do 27. lipnja 2024.

Budući da kroz crOss renoHome radimo na uspostavljanju One Stop Shop-ova (OSS) u Zagrebu i Varaždinu, ovaj susret će biti od velikog interesa i koristi. Cilj uspostave OSS-a u Hrvatskoj je pojednostaviti proces obnove i time povećati broj projekata obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Te će stanice služiti kao centralno mjesto za pružanje informacija vezanih za provedbu energetskih obnova.

Jedinstvene kontakt točke, odnosno “One Stop Shop”, pružaju tehničku pomoć svima koji su uključeni ili žele biti uključeni u energetsku obnovu zgrada. Naš je cilj objediniti vlasnike nekretnina, administrativne, financijske i gospodarske subjekte kao što su mikro, mala i srednja poduzeća. Prema novoj Direktivi o energetskim svojstvima zgrada – EPBD, sve države članice morat će osigurati uspostavu barem jedne jedinstvene kontakt točke.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), kao nositelj projekta crOss renoHome, predstavilo je projekt 4. lipnja 2024. sudionicima info dana LIFE programa, približivši ciljeve koje planiramo postići kroz četiri godine provedbe. Aktivnosti i napredak projekta crOss renoHome možete pratiti na našoj službenoj web stranici.