Savjetovali smo  i priremili dokumentaciji  za  građane za „Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2024.“  

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s financiranjem projekata obnovljivih izvora energije i u 2024. godini. U sklopu Programa za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijednog 120 milijuna € građani sredstva planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare.  

Poziv se sastojao od 4 glavne mjere: 

  1. M1: Povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora 
  2. Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske ili toplinske i rashladne energije 
  3. Postavljanje nove fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju 
  4. Izvedba nove infrastrukture za punjenje električnog vozila. 

Najvažniji uvjeti za prijavu na poziv su bili: 

  • Da bi kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje, više od 50% površine mora služiti za stanovanje 
  • Kuća mora imati do 600 m2 bruto podne površine ili maksimalno 3 stambene jedinice 

Osim toga, objavljena je i nadopuna tehničkih uvjeta koja se odnosila na sve 4 mjere te obavezni sadržaj punomoći kojeg su građani mogli koristiti kako bi ovlastili drugu osobu za podnošenje prijave u njihovo ime. 

Prema preliminarnim podacima objavljenim od strane Fonda zaprimljeno je 11 926 prijava, najviše na području Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Prosječan iznos traženih sredstava je bio 12.200,00 EUR. Po aktivnostima bilo je 2238 prijavljenih za aktivnost A1, 5097 prijavljenih za aktivnost A2 i 4591 prijavljenih za aktivnost A3. Natječaj je bio otvoren 28 sati.

U sklopu crOss renoHome projekta u 2024. godini u Energetsko – klimatskom uredu zadruge KLIK savjetovano je 44 građana. Ukupno 17 građana prošlo je cijeli proces od savjetovanja do projektiranja i prijave za fotonaponske elektrane. Na radionici u siječnju je bilo 37 dionika. 

DOOR kao kordinator projekta  održao je radionicu u veljači u 2024. na kojoj se okupilo 13 građana s pripremljenom dokumentacijom za prijavu. Do sada, 10 građana je tražilo savjetovanje te je 16 građana iskoristilo usluge pomoći kod prijave u sklopu crOss renoHome projekta na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.