Izašao je  novi izvještaj na cross renoHome projektu – Priručnik za zaštitu podataka

Ovaj Priručnik za zaštitu podataka razvija strategije i protokole za odgovorno prikupljanje, pohranu i korištenje osjetljivih podataka u kontekstu projekata poput obnove obiteljskih kuća i zgrada. Njegova osnova je Horizon 2020 FAIR Data Protection Manual (DPM), primjenjiva i na LIFE projekte tranzicije čiste energije.

Projekt LIFE crOss renoHome usklađen je s FAIR konceptom upravljanja podacima, što zahtijeva da podaci budu ‘FAIR’ – dostupni, interoperabilni i ponovno upotrebljivi. Ovaj pristup naglašava transparentnost i povjerljivost tijekom cijelog projektnog ciklusa, a ne nužno specifične tehnologije ili standarde.

Cilj projekta je prikupiti informacije na lokalnoj i kućnoj razini, uključujući osobne podatke poput imena, dobi, zanimanja, obrazovnih razina, prihoda, troškova energije i adresa. Upravljanje ovim podacima zahtijeva pažljivu obradu kako bi se osigurala usklađenost s propisima i zaštitila prava sudionika.

Priručnik ima za cilj uspostaviti procedure za etično i učinkovito upravljanje osjetljivim podacima, od prikupljanja do odlaganja. To uključuje transparentnost i povjerljivost kao prioritete te služi kao smjernica za osoblje projekta, naglašavajući važnost poštivanja privatnosti sudionika.

crOss renoHome – zaštita podataka

Što se tiče prikupljanja podataka, projekt LIFE crOss renoHome će sakupljati različite vrste informacija, uključujući demografske podatke poput imena, dobi, zanimanja i obrazovnih razina, financijske detalje kao što su prihodi i troškovi energije te informacije o prebivalištu poput adresa.

U skladu s Općom europskom uredbom o zaštiti podataka, posebna pažnja se posvećuje najosjetljivijim kategorijama podataka, poput onih koji otkrivaju rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska uvjerenja, članstvo u sindikatu, genetske podatke, biometrijske podatke i podatke o zdravlju ili seksualnoj orijentaciji. Projekt LIFE crOss renoHome neće koristiti ove vrste podataka jer nisu relevantni za procjene koje će se provesti.

Prikupljanje podataka će se provoditi uglavnom u digitalnom formatu putem standardiziranih ugovora i konzultacija na web stranici projekta. Podaci će biti obrađivani u formatima poput XLSX, CSV, PDF ili Word DOCX kako bi se osigurala kompatibilnost sa različitim softverima. Također, podaci će biti agregirani radi anonimnosti, omogućujući pružanje najbolje moguće usluge za svaki pojedinačni slučaj.

Ako Vas zanima više o ovoj teme, pročitajte u  Priručniku za zaštitu podataka na ovoj poveznici!